Regimul de viață al unui sportiv

În acest articol aș vrea să te ajut să înțelegi raportul dintre activitatea fizică si odihnă, să înțelegi determinarea cosmică a ritmurilor de viață ale omului, să înțelegi necesitatea programării propriului timp.

Viața omului se desfășoară ciclic, repetat si ritmic, alternând perioadele de activitate cu cele de odihnă . Această formă de desfășurare a vieții este determinată cosmic, un an are 360 de zile, o lună 30-31 de zile, o zi 24 de ore din care aproximativ jumătate este zi,fiind rezervată activităților de zi cu zi, iar cealaltă este noapte,această parte fiind rezervată odihnei.

Ca urmare, anii calendaristici, lunile si zilele stau la baza întregii activități umane. În domeniul educației și sportului, anii de învățământ si cei competiționali sunt influențați de anotimpuri.

Citește și: Ce înseamnă să fii sportiv?

În mod frecvent, s-a păstrat regula naturală privind alternanța dintre activitate si odihnă sau între solicitare si refacere, atât la nivelul anilor cât și al lunilor, săptămânilor, zilelor si orelor. Astfel, procesele funcționale care au loc în cadrul intervalelor de odihnă care variază de la cateva minute la ore si zile se numesc procese de restabilire. Acestea sunt caracterizate de modificări sau efecte tardive(târzii) și timpurii. Ambele aspecte au ca efect creșterea randamentului sportiv.

Cu alte cuvinte, alternanța dintre solicitare si refacere, pe parcursul unei zile(24h) sau al mai multor zile constituie baza antrenamentului sportiv si determină creșterea capacității funcționale,implicit a celei de adaptare la solicitările specifice fiecarei ramuri sportive.

Citește și: O să cresc în înălțime dacă fac sport?

Cunoașterea modului în care se instalează oboseala si cum se desfășoară restabilirea constituie elementele esențiale în proiectarea și conducerea antrenamentelor. În sprijinul acestei afirmații se situează legea elaborata de I. V. Folbort, care spune: „Eforturile fizice repetate pot duce la dezvoltarea a două stări opuse: dacă fiecare efort următor are loc in faza de restabilire)când organismul a revenit la starea inițială), atunci se produce o creștere a stării de antrenament și a capacității funcționale a organismului; dacă noul efort se efectuează înainte de a fi atinsă starea inițială a organismului, are loc procesul opus, de epuizare a organismului. Fi-ți fără griji, despre efortul in antrenamentul sportiv o să vă vorbesc in alt articol.

Experiența acumulată în pregatirea sportivilor arată că repetarea antrenamentului următor nu se petrece pe fondul restabilirii totale a organismului, ci pe fondul unei refaceri incomplete, fenomen ce constituie un excitant pozitiv pentru organism. În aceste condiții, intervalul suficient de odihnă pentru refacere si efectuare efortului următor se stabilește în funcție de odihnă ce poate reprezenta secunde, minute sau ore.

Citește și: Poveste lui Gheorghe Hagi

Regimul de viață al sportivului include toate aspectele vieții zilnice, privite din punct de vedere igienic, al activității școlare, sau al activităților prestate pentru un anumit venit, al efortului, repausului si somnului. Repartizarea judicioasă a succesiunii acestora contituie „programul zilnic” . Se consideră ca eficiența activității este asigurată prin regula celor 3×8=24, repartizate astfel: 8 ore de activitate, 8 ore de timp liber, 8 ore de odihnă.

Acum am să vă prezint „formulă” pentru o viață echilibrată:

Pentru elevi:

6h activitate școlară+ 2h pregătirea lecțiilor+1h și jumătate antrenament+5 ore și jumătate activități de timp liber+9 ore odihnă= 24h

Pentru oameni ce prestează un serviciu:

8h munca+1h jumătate de antrenament+ 5 ore și jumătate de timp liber+9h somn= 24h

Timpul de masă intră in cele 5 ore și jumătate de timp liber si eventual somnul de după amiază.

Influența favorabilă a unui astfel de orar își pune amprenta pe starea de sănătate și asupra randamentului întregii activități. Acest regim poate suferi modificări determinate de intervenția unor factori total nedoriți, mai precis a unor întâmplări neprevăzute.

Trebuie reținut că un program dezordonat de viață (tulburarea stereotipului zilnic, a ordinii activităților) duce la pierderea senzației de vigoare si la scăderea intensității proceselor de refacere.

O influență nefavorabilă asupra proceselor de refacere o are timpul insuficient pentru somn, petrecerea unui timp îndelungat în locuri închise, în care se fumează (despre efectele negative ale fumatului puteți afla AICI) și se consumă alcool sau droguri.

Citește și: Dezvoltarea forței musculare

Acum voi da un micuț set de reguli pentru persoanele ce vor să facă performanță intr-un anumit sport, deși din reguli, mare parte trebuie respectate de toți sportivii,chiar și de cei amatori:

a) Efectuarea eforturilor trebuie să se realizeze la cel puțin 60 de minute de la trezirea din somn.

b) Antrenamentele se desfășoară la cel putin 2 ore si jumătate după mese.

c) Mesele trebuie să se i-a la cel puțin 60 de minute de la încheierea antrenamentului.

d) După fiecare lecție de antrenament se vor folosi hidroprocedeele de refacere(saună și duș),

Citește și: De ce trebuie să facă copii sport?

e) După fiecare antrenament se recomandă masajul sau automasajul și vibromasajul.

f) După unitățile de antrenament ce au cuprins eforturi grele se recomandă inhalarea de oxigen în proporție de 65-75%.

Deci, prin urmare a-ți aflat că echilibru dintre activitate si repaus trebuie păstrat la fel de bine precum echilibru dintre zi si noapte.

Sper că articolul meu v-a ajutat si v-a învățat ceva nou! Dacă e așa, vă rog să nu vă sfiiți și să mă ajutați cu un mic share si un like. Spor la muncă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: