Povestea sportivilor români de legendă#1 Nadia Comăneci

Astăzi voi începe o nouă serie, numită „Povestea sportivilor români de legendă”, în această serie vă voi prezenta cum au ajuns niște simpli români, legende cunoscute pe toată Terra, lectură plăcută vă doresc!

Gimnastica este un sport care a evoluat de la exercițiile pe care grecii le efectuau pentru abilități mai bune. Apoi, acest sport, a fost dezvoltat în Sparta si Atena pe post de antrenament pentru războinicii ce erau pregătiți cu acuratețe pentru viitoarele războaie.

Cu toate acestea, gimnastica modernă si-a facut apariția. Doi pioneri germani Friedrich Ludwig Jahn și Johann Friedrich GutsMaths, au fost primii ce au creat exerciții ce includeau aparate, adesea acești oameni sunt considerați părinții gimnasticii moderne.

Citește și: Febra musculară și cum puteți trece mai ușor peste ea

Gimnastica a continuat să devină un adevarat sport, cu o competivitate desăvârșită atat pe ramura masculină cât si pe cea feminină, ceea ce înseamnă că individul trebuie să fie,agil, flexibil, puternic si de asemenea ritmic.

Nadia Comăneci s-a nasut într-un mic oraș din Munții Carpați numit Onești, România, la 12 noiembrie 1961. Tatăl ei era Gheorghe Comăneci, mecanic auto născut și crescut în România. Mama ei era Ștefania Comăneci, iar Nadia avea un frate mai mic numit Adrian. Cei doi copii au fost crescuți creștini ortodocși cum erau majoritatea copiilor la acea vreme. Ștefania a spus că Nadia era un copil dificil plin de energie, așa că și-a înscris fiica în clasa de gimnastică de la o vârstă fragedă. Probabil că nu și-a dat seama cât de mult va conta această decizie în cele din urmă asupra vieții fiicei sale.

Principalele etape in gimnastică parcurse de Nadia au fost in grădiniță, unde a facut parte dintr-o echipa locala, numită Flacăra, antrenorii ei fiind Duncan și Munteanu. În momentul în care avea șase ani, Nadia a fost cuprinsă de sportul numit gimnastică. Chiar dacă a fost foarte tânără, la vârsta în care majoritatea dintre noi începem să pășim puțin câte puțin în lume și avem puțină idee despre ce am vrea să ajungem în viață – ea știa deja că aceasta era ce voia să facă pentru restul vieții sale. Nu știa prea bine ce se va întîmpla cu viața ei, pur și simplu, pornind de la primele câteva lecții de gimnastică a ajuns sa iubească acest sport.

Citește si: 5 beneficii ale consumului de proteine din zer

La vârsta de 6 ani, Nadia Comăneci a fost văzută de Bela Károlyi. Renumitul antrenor de gimnastică român și soția sa au căutat potențiali tineri care ar putea fi instruiți pentru a concura în final în evenimente din întreaga lume. Bela a văzut cu siguranță ceva deosebit în Nadia, iar când sa încheiat vacanța, el a căutat prin sălile de clasă în care s-ar fi putut găsi fata pe care o văzuseră. În cele din urmă, a urmărit-o pe Nadia și pe prietenul ei, oferindu-i oferta de a fi antrenata de el.

Nadia a fost de acord să se antreneze cu Bela și în momentul în care avea șapte ani, ea se antrena 2-3 ore, în fiecare zi. Ea a devenit una dintre primii studenți la școala din Onesti și nu era nevoită să meargă prea mult, deoarece locuia în oraș. În timp ce Bela a fost impresionată de munca și dedicarea ei, Nadia își amintește că munca grea nu a fost întotdeauna plătită. În timpul primelor sale concursuri de amatori, gimnasta a căzut foarte mult, dar aceste intamplari doar au motivat-o să continue să muncească din greu.

Citește și: 7 lucururi despre alimentație pentru a creste în masa musculară

Nadia Comăneci a participat la primul ei concurs oficial în 1969, când avea 7 ani. Campionatul Național Român de Juniori nu a mers așa cum spera ea, cu un loc finalizat de 13. Cu toate acestea, ea nu a vrut să lase rezultatul dezamăgitor să o încetinească. Nadia s-a antrenat mai mult decât oricând să concureze în aceeași competiție anul viitor, când fost prima. În cele din urmă, toată lumea și-a dat seama că in gimnasta mică era ceva special. În momentul în care a împlinit vârsta de 12 ani, trăia la o școală de gimnastică de stat și se pregătea cu Károlyi 6 zile pe săptămână, 8 ore pe zi.
Nadia a continuat să devină mai puternică și să câștige competiții. În 1975, ea a fost în cele din urmă eligibilă pentru competiții de nivel înalt și astfel a intrat în campionatele europene. Aici a câștigat o medalie de argint și patru medalii de aur. Dorind să concureze la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a decis să intre în Cupa Americană ca o încălzire. În martie 1976, un concurent de sex masculin și unul de sex feminin din fiecare țară a luat cuvântul. Nadia a câștigat competiția, așa cum era obișnuită să facă până acum.

Citește și: Bazele nutriției

În timp ce Nadia Comăneci a venit la standul câștigătorului pentru a-și strânge argintul, un fotograf a strigat la ea și la americanul în vârstă de 18 ani care stătea alături de ea. „Sărutăt-o pentru camere, te rog!”, gândindu-se că tânărul, blond american și micuța românca cu părul întunecat păreau drăguți împreună. Acel băiat american era Bart Conner și el a fost fericit, oferindu-i Nadiei un sarut pe obraz. Atât Nadia, cât și Bart se îndreptau spre Jocurile Olimpice, dar niciodată nu știau cum o să se încurce viețile lor din acel moment.
Jocurile Olimpice de la Montreal au avut loc în 1976, iar acesta ar fi primul concurs olimpic la care Nadia ar intra. Nadia Comăneci urma să concureze în mai multe evenimente din Montreal, inclusiv în rutine de echipă și solo. Cu toate acestea, nimeni nu știa la acea vreme că această gimnastă tânără dintr-un mic oraș din România era pe punctul de a face istorie. Nadia urma să facă ceva pe care nici o altă gimnastă nu o mai reușise vreodată.

Pe 18 iulie, Nadia Comăneci a făcut istoria olimpică, fiind prima gimnastă care a primit un punctaj perfect de 10. Scorul perfect a venit în timpul unei secțiuni obligatorii de echipă pe barele neuniforme. La început, a existat o oarecare confuzie inițială: întrucât tabloul de bord nu a fost programat pentru a putea arăta un 10, scorul a fost de 1.00, iar mulțimea nu a fost sigură. Cu toate acestea, publicul a fost în extaz, Nadia, și antrenorii ei au devenit sălbatici de fericire. În timpul Jocurilor Olimpice de la Montreal, ea a reușit să se îmbrace cu haina succesului ce îi vine bine chiar și acum

După primele sale jocuri olimpice, Nadia a devenit rapid draga lumii gimnastice. Ea a devenit BBC Overseas Sports Personality of the Year alături de Associated Press „Atleta Femeie a Anului, deopotrivă, în 1976. Nadia a primit o atenție deosebită din reviste și s-a găsit prezentată în numeroase publicații de nume mari. Întorcându-se în România, familiei i sa dat o mașină nouă și o vacanță de o lună de la guvernul român. Era o stea!

În timp ce părea că Nadia era la înălțime după Jocurile Olimpice din 1976, lucrurile nu mergeau așa de bine acasă. În primul rând, părinții ei s-au despărțit, ceea ce a fost extrem de dificil pentru tânăra gimnastă. Cu toate acestea, lucrurile urmau să se înrăutățească. Oficialii sportivi români, din motive necunoscute, au decis ca Nadia să se antreneze cu un alt antrenor. A lucrat cu Bela Károlyi de la vârsta de 6 ani, iar separarea a fost înfricoșătoare. Mai ales ca sa întâmplat în același timp în care părinții ei s-au despartit. Viața lui Nadia se descompunea.

Cu lucrurile groaznice care s-au întâmplat, pentru tânăra sportivă , Nadia se simțea prinsă în capcană. În 1977, când avea doar 15 ani, gimnasta a încercat să-și ia propria viață, consumând înălbitor. După incident a petrecut doua zile in spital. În timp ce ea a negat inițial aceste zvonuri, a fost confirmată intr-un interviu cu revista Life în 1990. Sportul romanesc l-a lăsat pe Bela Károlyi să devină din nou antrenorul ei.

În 1979, lucrurile au făcut încă o întorsătură dificilă pentru Nadia Comăneci. Sa susținut că gimnasta are o relație cu Nicu Ceaușescu, cel mai tânăr fiu al dictatorului român, Nicolae Ceaușescu. Nicu a fost renumit pentru că a fost un pic playboy, a pierdut sume uriașe de bani prin jocuri de noroc în întreaga lume și pentru că a fost un pic tiran în general! In timp ce zvonurile nu au fost niciodată confirmate.

După ce se întâmplase în viața ei personală, nu este deloc surprinzător faptul că performanțele de la Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980, nu au fost la nivelul său
. Deși ea a câștigat două medalii de argint și două de aur, au existat unele controverse serioase în jurul punctajului. Antrenorul ei, Károlyi, sa revoltat pentru scorurile ei, declarând că sunt nedrepte. Aceasta a fost transmisă televiziunii, ceea ce a făcut ca membrii guvernului român să decadă în favoarea antrenorului, crezând că i-ar fi stânjenit. Viata lui Károlyi urma să devină foarte dificilă din acest moment.

Guvernul român a realizat rapid că Nadia Comăneci ar putea să-i facă o mulțime de bani, cu evenimentele potrivite. Ei au găzduit turneul Nadia în 1981, care a avut loc în peste 11 orașe din America. Guvernul a primit în jur de 250.000 de dolari pentru stat de la acest tip de marketing inteligent; Nadia însăși a câștigat doar 1.000 de dolari pentru a călători în jurul Americii. Și la acea vreme, lucrurile erau pe cale să se destrame pentru antrenorul ei și relațiile sale cu România.

Tensiunile au crescut între antrenorul lui Nadia, Károlyi și guvernul român, după mica sa izbucnire în timpul Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980. Trebuia să iasă din țară – și repede. În timpul turneului Nadia din 1981, Károlyi, soția sa și coregrafa echipei românească, Géza Pozsár, au fugit. Ei au solicitat azil politic în SUA, dar Károlyis a trebuit să-si părăsească temporar fiica de 7 ani, Andrea. Nadia a fost distrusa când a aflat că antrenorul ei iubit părăsit țara.

Oficialii români s-au îngrijorat de faptul că Nadia ar urma să meargă în urmele antrenorului ei și să fi plecat în Statele Unite. Deoarece ea a fost considerată un model valoros comunist în sport, Nadiei i-a fost interzis să călătorească în orice țară occidentală. Ea nu a fost la curent cu presa occidentală, ea a citit doar poșta ei, telefoanele sale au fost ascultate de guvernul român și a fost mereu privită oriunde ar merge. Nadia a fost prinsă în țara sa natală, fără nici o ieșire.

La o petrecere în 1987, Nadia sa întâlnit cu Constantin Panait, care a scăpat din România cu ceva timp în urmă – aparent înotând fluviul Dunărea. El i-a spus că ar putea să o ajute să scape. Nadia nu-l cunoștea pe Panait, dar îi oferi o cale de evadare. Aceasta a fost o oportunitate ocazională de a părăsi România și de a începe o nouă viață în Statele Unite. Sau așa credea ea.

Nadia era îngrijorată de faptul că mama ei ar fi avut un atac de cord când i-ar fi spus ce avea de gând să facă. La început, ea i-a spus fratelui ei mai mic, pe care il numea cel mai bun prieten al său, căruia ia răspuns: „Du-te și găsește o viață”. Nadia admite că ii era frică, știind că există șansa să nu-și mai vadă familia niciodată . În noaptea în care trebuia să plece, fratele Nadiei a venit cu ea cât sa putut de aproape de granița cu Ungaria.

Împreună cu ceilalți români, Nadia a făcut o plimbare aproape mortală în condiții ger și vreme aspră, până la granița cu Ungaria. Se pare că a fost oprită la graniță de poliția maghiară care a recunoscut-o imediat pe gimnasta celebră. Cu toate acestea, ei au avut milă și au lăsat-o să treacă. Aceștia au continuat până la granița austriacă, unde a întâlnit Panait, înainte de a merge la ambasada SUA și de a fi zbor în New York City.

Când Nadia a ajuns în America, nu toată lumea a fost încântată să o vadă. Mult timp a fost idolul gimnastic al lumii. În locul ei se afla o femeie care se strecură pe tocuri înalte, cu o față înfricoșătoare. Oamenii au auzit, de asemenea, zvonurile despre relația cu fiul dictatorului român și că ea și-a părăsit țara de origine. Cu siguranță nu a fost uitată, dar nu a primit primirea călduroasă în care spera.

Nu era ca și cum Nadia Comăneci nu avea prieteni când sa mutat în Statele Unite. De fapt, au existat o mulțime de români care au fugit în SUA, care erau prieteni cu ea, inclusiv fostul antrenor de gimnastică, Bela Karolyi ce încercase să intre în contact cu ea de mai multe ori după ce a aterizat în Statele Unite, dar se pare că Constantin Panait îi îndepărta apelurile. Comăneci nu avea nici o idee.

Au fost și alți oameni care au încercat să intre în contact cu Comăneci, inclusiv cu Bart Conner. El a fost deosebit de surprins când a văzut că Comăneci era programată să apară la Salonul Pat Sajak. Conner cunoștea producătorul lui Sajack și a cerut să fie un invitat surpriză la spectacol. El a spus, de asemenea, producătorului că Comăneci nu a avut legătura cu niciunul dintre prietenii săi din Statele Unite și i-a spus că crede că „se întâmplă ceva”.

Lucrurile nu au fost cum pareau deoarece ceea ce părea o relație cu Panait acesta era căsătorit. Perechea era cunoscută ca fiind în moteluri și hoteluri din toată țara împreună și când a fost întrebat ce se întâmpla între pereche într-un interviu, Nadia pur și simplu și-a pierdut limba și a spus: „Este un secret.” Panait ar fi ținut-o ostatica – a spus unei prietene apropiate că Panait a ținut-o în captivitate timp de 3 luni.

Când ia spus prietenului sau, Alexandru Stefu, că lucrurile nu erau așa cum păreau între ea și Panait și că îi controla viața, a decis să intervină. El i-a adus pe Nadia și pe Constantin la o întâlnire în care a recunoscut că o maltratase. A doua zi, Constantin Panait a fugit din țară cu 150.000 de dolari din banii lui Nadia și mașina ei. El a furat de la ea, dar în cele din urmă era liberă de prindere.

Din fericire, comunitatea de gimnastică este una apropiată, iar Stefu ia oferit lui Nadia o sansa de a rămâne cu el și familia sa. Cu toate acestea, nu după mult timp, Stefu a murit într-un accident tragic de snorkeling și a fost timpul ca Nadia să se mute din nou. De data aceasta, i sa oferit un loc pentru a rămâne în Norman, Oklahoma, la Paul Ziert. Paul a fost un prieten al lui Bela Károlyi și, de asemenea, sa întâmplat să fie antrenorul de gimnastică al lui Bart Conner.

După ce sa întâlnit cu show-ul Pat Sajak, Conner ia dat lui Comăneci numărul său de telefon. Comăneci a fost la început suspicioasa asupra intențiilor lui Conner, dar a decis că Conner era un tip minunat. Cei doi vor vorbi la telefon o dată pe zi pret de câteva minute pe parcursul anului următor. Apoi, Conner a invitato pe Comăneci să vină la Oklahoma pentru al ajuta să deschidă o școală de gimnastică.

Anii după primul lor sărut nevinovat, Bart și Nadia. Bart spune că își amintește primul sărut pe podiumul câștigătorului cu Nadia, iar acum, după ani, au început să se întâlnească. Au jucat împreună în mai multe competiții de gimnastică și păreau inseparabili. Totul a inceput cu un sarut, iar acum sa terminat cu mult mai mult … In 1994, la doar cativa ani dupa reconectare, Bart Conner a propus Nadiei Comaneci la Amsterdam sa-i fie alaturi pentru restul vietii.

În aprilie 1996, Nadia și Bart s-au căsătorit în București, România. În timp ce guvernul comunist fusese răsturnat, perechea era tratată ca redevență; reintoarcerea ei nu mai deranjează noul guvern românesc. Ei au acceptat utilizarea casei Parlamentului pentru nuntă, care a fost o aventură extrem de elaborată. Potrivit lui Sports Illustrated, era „versiunea unei nunți regale a lumii gimnastice”. Perechea este căsătorită de 21 de ani și are un fiu pe nume Dylan.

Nunta lui Comăneci în sine a fost o sărbătoare națională în România. Au fost peste 10.000 de persoane care au ieșit în sprijinul cuplului, iar oamenii din întreaga țară au demisionat pentru a urmări ceremonia care a fost difuzată în direct la televiziunea națională. Comăneci spune că acesta a fost un eveniment extrem de emoțional pentru ea. Simțea că ea se întorsese înapoi în țara de origine și se simțea oribilă în privința asta. Dar văzând tot sprijinul făcut să se simtă iubita și iertata de poporul ei.

După Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, guvernul român a decis că Comăneci ar trebui să ia o pauză de sport. Atunci a început să treacă prin pubertate și să crească ca o buruiană. Și din moment ce nu se antrena, a reușit să mănânce orice și tot ceea ce dorea. Când antrenorul ei a venit să o viziteze, el a spus că sa transformat într-un „monstru enorm”. Acest „monstru” a ajuns să câștige medalii de aur mai târziu în acel an. Doar spuneam.

Perfect 10 Productions

Înființată în 1998, Nadia Comăneci și soțul ei au început o companie de producție. Compania lucrează cu difuzoare sportive majore, cum ar fi ESPN și Fox Sports, pentru a difuza diverse evenimente de gimnastică în Statele Unite, precum și în lume. Deci, dacă vizionați un eveniment de gimnastică pe un canal sportiv major, există o șansă bună să îl urmăriți prin compania lui Comăneci.

Valoarea netă, 10 milioane de dolari

Nadia Comăneci este în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari. Nu, nu și-a topit toate medaliile de aur și le-a vândut în momentul în care a ajuns în Statele Unite. Ea a câștigat mulți bani, colaborând cu soțul ei, Bart Conner, pentru a deschide unul dintre cele mai mari centre de gimnastică din Statele Unite. Cuplul deține, de asemenea, o companie de producție, precum și o companie care vinde echipament de gimnastică.

Unul dintre motivele succesului continuat al lui Comăneci este faptul că nu a dispărut niciodată după olimpiade. La fel ca și Michael Phelps, Comăneci sa asigurat că va rămâne atât în sport, cât și în lumina reflectoarelor publice, de când și-a câștigat aurul olimpic în Montreal în 1976. Această expunere a continuat să o facă să stea în mintea oamenilor, să se extindă și să reușească.

Mulți oameni vor să știe ce a condus Comăneci să devină cel mai bun dintre cei mai buni din gimnastică. Se pare că este doar o persoană foarte competitivă și vrea întotdeauna să câștige. Ea descrie o cursă de bicicletă când era tânără și a spus că tot ce dorea să facă era să câștige. Mentalitatea lui Comăneci nu sa schimbat niciodată și, prin mare perseverență, a reușit să se împingă spre măreție.

Campionatul de gimnastic artistică FIG este concursul mondial gimnastică. Concursul a avut loc la Montreal în 2017, la puțin peste patru decenii după ce orașul a găzduit Jocurile Olimpice din 1976. Deci, cine ar fi cel mai potrivit sa fie purtătorul de cuvânt oficial pentru campionatele mondiale de gimnastică decât femeia care a marcat primele 10 perfecte din lume în același oraș? Așa este, Comănaci sa întors în Montreal.
Publicitate:

answear.ro
autohut.ro
autohut.ro
best-one.ro
best-one.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: