Povestea sportivilor de legendă români #2 Leonard Doroftei

Leonard Doroftei, boxer al cărui record numără 22 de victorii și o singură înfrângere, vorbește în detaliu despre ceea ce la motivat în anii de box și despre începutul carierei sale. Care sunt provocările vieții unui sportiv, riscurile pe care si le-a asumat, toate aceste probleme sunt discutate de insausi Leonard Doroftei. Deci prin urmare o să vă prezint un articol bazat pe interviul oferit de Doroftei unui ziarist american.

Citește și: Povestea lui Gheorghe Hagi

Cum a început povestea lui Leonard Doroftei?
Vei rade in hohote. Totul a pornit de la o teava de suflat cornete. Când eram copil, am găsit o astfel de țeavă pe stradă, una căutată de mulți alți copii. Și eu, am aruncat mult mai bine decat ceilalți si am câștigat. Un prieten mai mic, care practica box, ma întrebat dacă nu vreau să merg să iau niște lecții. Desigur, la început am fost curios, dar această curiozitate sa extins timp de 20 de ani. Mi-a plăcut să concurez cu cel mai bun, primul an, primul campionat, primul titlu, așa au mers lucrurile. La prima participare la un campionat am câștigat primul titlu.

Citește și: Echilibrul dintre pauză și efort


Deci succesul a venit repede …
Da, în ’85 am avut prima descatusare, în Câmpina: două meciuri, două victorii. A fost primul trofeu, care se află la muzeu acum. Mi-a plăcut să fiu cel mai bun, probabil că sunt puțin incapatanat.

Aveți un spirit competitiv puternic, vă place concurența …
Da, îmi place să fiu mai bun decât ceilalți din jurul meu.
Această poveste de îmbunătățire, este una de auto-îmbunătățire?
Da, cu siguranta. Am trecut peste multe obstacole și am vrut să renunț, dar nu am făcut-o, am tras mai tare, m-am forțat și m-am îmbunătățit mereu.
Am fost diagnosticat cu reumatism. Am rămas în spital, au existat ani de tratament cu Moldamin. Când eram copil și cand ma duceam în cantonamente, nu puteam să urc pe munte, nu puteam să alerg prea mult, dar am depășit întotdeauna aceste obstacole. Mi-a plăcut să fiu printre copii, să alerg, să ma joc; dacă n-aș fi făcut acest efort, n-aș fi reușit.
A meritat?
A meritat, am făcut ceea ce mi-a plăcut cel mai mult. Din momentul în care am spus „opriți-mi, mi-am atins scopurile”;
Am inceput sa merg in jos pentru ca am realizat ceea ce a fost acolo pentru a obtine, nu mai aveam motivatia. N-am făcut box pentru bani. Majoritatea oamenilor spun că sunt un exemplu, că sunt unic în boxul românesc; Am câștigat ca un amator și ca sportiv.

Citește și: De ce trebuie sa facă copii sport?


Familia ta a fost acolo pentru tine de-a lungul timpului?
Desigur, am norocul să am alături de mine pe cineva care mă iubește, care ma înțeles și care ma lăsat să fac ceea ce îmi place cel mai mult. Ea a fost acolo pentru mine și ma sprijinit din toate punctele de vedere.


Este foarte important să aveți pe cineva alături de dvs. și cazul dvs. sa dovedit.
Acum, când mă gândesc înapoi, aș fi putut merge la tabere de antrenament, pentru a-mi îmbunătăți abilitățile. A fost greu pentru mine, pentru că eu am făcut toate pregătirile potrivite acasă. Nu am avut o pregătire specială în tabere. M-am antrenat în mod normal: am fost pregătit pentru meci exact cum am fost în timpul săptămânii. Și am lucrat pentru mine, am fost curajos!

Citește și: Importanța sportului

Ce ți-a plăcut și ce nu ti-a placut in boxul profesionist?
Mi-a placut totul. A fost o competiție, te lupți cu cei mai buni, vrei să fii cel mai bun. Din punctul meu de vedere nu am fost pentru bani, am vrut să obțin cele mai bune rezultate și am făcut-o. Am trei meciuri castigate în Cupa Mondială în America, pe trei versiuni diferite. Cum să nu fiu mândru de asta?


Deci, ai avut un risc calculat, bazat pe muncă și instruire.
Da, a fost un risc calculat. La un astfel de nivel lucrez, mă antrenez să fiu mai bun decât concurentul.


Există vreo asemănare între poker și box? Ce ar fi acestea?
Da sunt. În ambele trebuie să lovesti și să te arunci în joc.

Citește și: Primi pași în sala de sport

Un jucător de poker foarte bun ne-a spus într-un interviu că „Pokerul e ca și boxul. Mai intai vei invata sa fii lovit, atunci vei invata sa lovesti „. Este adevarat?
Da, este corect, pentru că dacă nu știți cum să blocați sau să loviți, sunteți lovit. Când te atingi, înveți. Dacă se întâmplă a doua oară, înseamnă că nu aparții acelui loc.
Ce credeți despre acest fenomen de poker care a intrat în viața noastră în ultimii cinci ani? Este peste tot, iar tinerii l-au îmbrățișat puternic …
Este foarte bun, este bine că este promovat. Ea îi scoate pe jucători din bande, din apartamente mizerabile. Acesta le oferă posibilitatea de a juca într-un loc special făcut pentru acesta, prin reguli, profesional, în cazul în care nu veți auzi despre crime, pentru că există oameni care asigură siguranța; există și alte medii. Este timpul să învățăm să ne bucuram de acest fenomen deoarece pokerul este un joc pentru care trebuie să fii pregătit. Și pentru cei care nu sunt gata și doresc doar să se distreze, ei au loc pentru asta.

Citește și: Ce trebuie să iau la mine la sală?

Ai jucat vreodată?
Eu nu sunt un jucător și nu știu cum să joc, dar găsesc asemanari, mă îndrept spre ași. Eu sunt al cincilea as.
Viața cazinourilor și jocurilor de noroc este foarte prezentă în viața românilor. Crezi ca romanul este un jucator, ii place sa joace?
Românul își asumă riscuri, în măsura în care știu. Își asumă riscuri, ajung sa castige.

Citește și: Relația efort-oboseala-refacere

Românii sunt foarte implicați în tot ceea ce înseamnă concurs sportiv în ultima vreme.
Absolut. Nimeni nu poate spune că nu a aruncat niciodată zarurile, nu a jucat poker, nu există așa ceva. Nu cred că există oameni care nu au jucat niciodată table de bani , craps sau remi. Vă ajută să vă reîmprospătați, să vă deconectați de restul.
Toți cei pe care i-am intervievat de-a lungul timpului ne-au spus că trebuie să jucați pentru distracție, dar aveți nevoie de un buget pentru asta. Ce părere aveți despre mentalitatea românilor care preferă să joace pentru câștig, mai degrabă decât pentru divertisment?
Aceasta este o greșeală. Trebuie să te joci pentru a te relaxa. De exemplu, canadienii ies în fiecare sâmbătă la o gală de box sau la un joc de hochei. Sunt obișnuiți să iasă. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este nevoie să joci cu 10 000 €, 20 000 de euro pentru a juca; câteva sute de euro sunt suficiente pentru a vă relaxa într-o seară. M-am dus la Casino Bally, în Atlantic City …
Ai fost vreodată în Atlantic City, cum e viața acolo?
Da, m-am dus cu sportul meu de mai multe ori. Acesta a fost primul oraș al cazinourilor. Cei care nu au avut suficient spațiu s-au mutat în Nevada și au pus bazele pentru Las Vegas care, de-a lungul anilor, a devenit mai prosper. Sunt mulți asiatici acolo.

Citește și: Cum te educă sportul

Sunt doamne de 65 de ani care joacă acolo …
Da, sunt, și asta nu le deranjează, sunt chiar respectate.
Leonard Dorin Doroftei (născut la 10 aprilie 1970) este un fost boxer de la Ploiești, a cărui înregistrare include titlul de campion mondial WBA la categoria Ușoară (61,9 kg).
Leonard Doroftei a început boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești. Între anii 1986 și 1988 a câștigat de fiecare dată titlul național pentru juniori. Mai târziu, a primit cinci titluri naționale pentru seniori în 1922, 1993, 1994, 1996 și 1997. A câștigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992 și în Atlanta în 1996. A fost campion mondial în 1995 și campion european între 1996 și 1997.
Recordul său pentru amatori este de 239 victorii și 15 înfrângeri, iar în calitate de boxer profesionist, Doroftei a avut 22 de victorii și o singură înfrângere.
În 1997, Leonard Doroftei a devenit boxer profesionist care a încheiat un contract cu clubul canadian Interbox. La 5 ianuarie 2002 a primit titlul de campion mondial la categoria Mijlocie WBA, învingându -l argentinianul Raul Horacio Balbi. La data de 31 mai, la București, Doroftei a câștigat a doua victorie împotriva Balbi.

Citește și: Povestea Nadiei Comăneci

Dacă acest articol ți-a plăcut dă un mic share!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: