Relația efort-oboseală-refacere

Antrenamentul sportiv are ca obiectiv principal dezvoltarea capacității de performanță și presupune repetarea sistematică a unor acțiuni motrice(exerciții fizice), care de cele mai multe ori induc o stare de oboseală în organismul sportivului.

Oboseala reprezintă starea tranzitorie, produsă de o activitate prelungită sau excesiva, caracterizată prin scăderea potențialului funcțional al organismului și printr-o senzație subiectivă, caracteristică (nu toți oamenii resimt în același fel oboseala).

Citește și: Povestea lui Leonard Doroftei

Apariția oboselii se caracterizează prin producerea unui dezechilibru între parametrii efortului, care rămân neschimbați, și capacitatea de efort în continuă scădere.

Oboseala este un fenomen care însoțește în mod necesar antrenamentul și în același timp constituie o premisă pentru creșterea performanțelor sportive, în sensul ca restabilirea echilibrului se face la nivel superior(supracompensare).

Pe de o parte, antrenamentul trebuie sa producă aceste stări de oboseală, iar pe de altă parte, trebuie să evite ca aceasta sa fie excesivă.

Oboseala și restabilirea sunt considerate principalele valori de control ale antrenamentului sportiv.

Producerea oboselii este împărțită în doua faze:

  • Oboseala latentă(ascunsă);
  • Oboseala manifestă(evidentă).

Oboseala latentă poate fi depășită, capacitatea de performanță menținându-se la un nivel ridicat, prin efort de voință. Ea se caracterizează prin neeconomicitatea mișcărilor, scăderea, scăderea gradului de coordonare, reactivitate musculară scăzută, fenomene care apar de obicei în a doua parte a efectuării activității respective. Aceasta se datorează în principal reducerii însemnate a rezervelor energetice din grupele musculare solicitate și dispare o dată cu refacerea lor.

Citește și: Ce înseamnă să fii sportiv?

Oboseala latentă constituie forma tipică de oboseală de antrenamente.

Oboseala manifestă determină scăderea capacității de efort și este însoțită de refuzul de a continua activitatea în regimul planificat. În această fază, oboseala, este complexă și nu poate fi depășită în scurt timp. O mai putem numi oboseală de sistem de unități de învățare, deoarece diminuarea randamentului și reducerea capacității de performanță(mai ales în ceea ce privește coordonarea) sunt rezultatul unui întreg program de solicitare într-o anumită direcție.

Acestor faze „normale” li se adaugă treptate stări de oboseală tot mai profunde, care, pe măsura trecerii timpului, se cumulează fără a mai putea fi compensate prin procesele de refacere, ajungându-se la oboseală excesivă sau supraantrenament.

Citește și: Ce este motivația?

Oboseala psihică sau subiectivă(observabilă și neobservabila, reală sau imaginară) diminuează capacitatea de performanță, sportivii devin irascibili, nesociabili, cad în stări depresive, manifestă panică sau neliniște, nejustificată (anxietate). În unele cazuri apar stări maladive nespecifice: dureri de cap, amețeli, tulburări digestive și cardiace, insomnii etc. De asemenea, în momentul în care oboseala psihică își face apariția puteți apela cu încredere la suplimentul numit lecitină.

Limitele oboselii percepute în pregătirea sportivilor trebuie să fie permanent depistate și înlăturate, efortul și restabilirea care îi succede acestuia diint strâns condiționate reciproc. Cu alte cuvinte, efortul(efectuarea diferitelor exerciții fizice) induce o stare de oboseală, care este înlăturată în proporții diferite prin acordarea unor pauze menite să asigure fie revenirea, fie refacerea și restabilirea organismului.

Citește și: Importanța somnului

Semnalez faptul că trebuie făcută o delimitare precisă între revenire și refacere-restabilire. Prin revenire se înțelege fenomenul de stabilire a echilibrului homoestazic inițial, după prestarea unei activități, iar refacerea și restabilirea vizează fenomenul de reorganizare și restructurare a organismului ca urmare a unor eforturi de diferite mărimi și orientări.

În cazul unui antrenament, sistemele organismului sunt solicitate la nivele diferite, în funcție de mărimea și caracteristicile efortului, ceea ce determină timpi diferiți de restabilire pentru sistemele funcționale. Datorită faptului că, la ora actuală, sportivii se antrenează de mai multe ori pe zi, cunoștințele despre producerea oboselii și durata restabilirii sunt indispensabile pentru a asigura eficiența pregătirii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: