Echilibrul dintre pauză și efort

Astăzi o să vă prezint echilibrul dintre pauză și efort, acest articol vă va învăța cum să păstrați acest echilibru, un echilibru ce vă va ajuta pe drumul spre înalta performanță!

Citește și: Povestea lui Nino Barbu, vedeta din Dubai ce a antrenat un polițist ce a bătut un record mondial!

Întregul sistem de pregătire și implicit întreaga strategie de dezvoltare a capacității de performanță pe termen lung se bazează pe relația dintre efort și pauză. Dezvoltarea oricărui proces de adaptare pe diferite termene se realizează dacă stimulii administrați sunt colectați cu pauzele de restabilire.
Unii autori consideră suprapuaza(sau supracompensarea) ca fiind baza antrenamentului, deoarece repetarea sistematică a diferitelor eforturi și acordarea pauzelor corespunzătoare au ca efect creșterea progresivă a rezervelor funcționale și depășirea valorilor inițiale ale acestora. Deci prin urmare pauza trebuie sa fie egala cu efortul.

Creșterea surselor energetice(alimentația și odihna)și intensificarea activității enzimatice au ca efect desfășurarea activității nervoase și implicit a coordonării.
Supracompensarea(o pauza mai lunga decât cea obișnuită) depinde de particularitățile sportivului și mai ales de gradul său de antrenament, de experiența motrică și de starea de sănătate.
În cazul stagnării proceselor de supracompensare și al creșterii capacității de performanță, ne aflăm în fața adaptării organisului la stimului folosiți până în acel moment sau, mai bine spus, organismul se obișnuiește cu stimulul și nu mai reacționează. Pentru o noua dinamică este necesara modificarea exercițiului( noi valori ale intensității, tipuri noi de pauze etc.) Prin urmare, dacă energia maximă revine mult mai ușor, iar suprapauza este mai diminuata, efectiv ai reușit să-ți crești capacitatea de performanță.
Între încărcătură exercițiului, pe de o parte, și refacere și suprarefacere, pe alta parte, există o legătură directă, acestea fiind cele care determină adaptarea. Mărirea încărcăturii(ansamblul mijloacelor de antrenament, volumul și intensitatea acestora) folosite la un moment dat poate fi modificate prin variația timpului de refacere și a caracteristicilor acestuia, frecvența eforturilor și succesiunea pauzelor în cadrul micostructurilor și micostructurilor.

Citește și: Primi pași în sala de sport

Apreciem ca raportul dinamic dintre efort și refacere reprezinta cheia progresului în ceea ce privește capacitatea de performanță.
Dirijarea nerecorespunzatoare a proceselor de refacere are efecte nefavorabile, determinând diferite forme de supraantrenament.
În concluzie, este total necesar echilibrul dintre efort și refacere,pentru a putea ajunge la rezultatele mult dorite.

Dacă articolul acesta va fost pe plac nu ezitați să-l distribuiți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: